Кралски ястия от Великобритания

Кралски ястия от Великобритания Лакомник

Закуската и вечерята са обилни на Острова

Кралски ястия от Великобритания
Автор:Лакомник

Като истинска имперска кухня, кулинарията на Англия е смес от ястията на различни народи по света, които са били под властта на Короната. В специалитети на Острова можете да откриете нотки, които напомнят дори за Индия. Основата разбира се, е европейска кухня. Заради суровия климат староанглийските манджи са на основата на печени и задушени меса. Интересни са и солените пайове. Рибните ястия са наследство от френската и италианската кухня. Закуската на този народ е много калорична, но и разнообразна. За сметка на това пък обядът е лек и се състои най-вече от сандвичи. Същото е и менюто за следобедния чай. Вечерята е задължително обилна с месо.    

Пудинг 

Необходими продукти

600 мл прясно мляко

2 яйца

500 г ябълки

150 г брашно

50 г масло

50 г захар

1 щипка сол

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и добавяме млякото. Разбиваме яйцата и солта. Бъркаме постоянно. Замесваме тесто и го оставяме за час. Сваряваме и обелваме ябълките. Режем ги на тънки резени. Загряваме маслото в плитка тавичка. Нареждаме ябълките отгоре. Поръсваме със захарта, поливаме с тестото. Заливаме тестото и печем около половин час. Фурната трябва да е максимално загрята.    

Пиле

Необходими продукти

4 пилешки бутчета

2 ч.л. горчица

1 ч.л. сол

150 мл сайдер

2 с.л. зехтин

1 ч.л. мед (равна)

Начин на приготвяне

Подреждаме бутчетата. Правим марината от останалите продукти и заливаме месото. Оставяме да престои два часа. Слагаме в тиган и задушаваме на слаб огън за около час. Периодично заливаме с маринатата.    

Задушено 

Необходими продукти

1 кг агнешки котлети

4 агнешки бъбрека (почистени)

4 глави лук, нарязани на едри клиновидни резени

1 с. л. фъстъчено олио

1 с. л. брашно

600 мл вряла вода

1/2 ч. л. сос Уорчестър

3 дафинови листа

2 стръкчета мащерка

1 кг картофи

50 г масло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне

Нарязваме месото на парчета и го пържим в олиото и маслото. Взимаме голяма тенджера и го прехвърляме в нея. В тигана, в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно бъбреци. След като се изпържат, ги добавяме към месото. След това отново в същата мазнина се слага и лука. В друг съд слагаме малко брашно на дъното. Отгоре поръсваме брашно. Бавно добавяме врялата вода и соса. Бъркаме докато получим хомогенна смес. Добавяме подправките. След това преместваме при месото. Нарязваме картофите на едро и ги подреждаме върху месото. Затваряме тенджерата с капак и слагаме във фурната на 180 градуса. Печенето продължава час и половина. Малко преди края, капакът се отваря, за да може да се запекат и картофите.   

Супа "Кралица Виктория"

Необходими продукти

1/2 чаша гъби (ситно нарязани)

50 г масло

1 с. л. лук (ситно нарязан)

1 чаша целина (корен), наситнен

4 чаша пилешки бульон

1 с. л. Тапиока

120 г пилешко месо (сварено)

120 г Шунка

2 яйца (твърдо сварени)

1 ч. сметана

1/2 връзка магданоз

сол и черен пипер

индийско орехче

Начин на приготвяне

Задушаваме лука в маслото. Добавяме гъбите и целината. Задушаваме още десет минути. Добавяме бульона, тапиоката, пилешкото, шунката, и подправките. Варим 20 мин. Слагаме и нарязаните на ситно варени яйца.

 

Още по темата
Още по темата
Топ 5 на арабските ястия
Тези седмица ви представяме няколко рецепти, събрани под етикета, че са арабски. Както знаете, този тип източна кухня е един от най-старите на света. Тайният ключ към...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц