Искрено и лично за: румънската кухня

Сарми, козунаци, боб :) Ей такива работи хапват отвъд Дунав
Искрено и лично за: румънската кухня

Били ли сте някога в Румъния, а? А опитвали ли сте традиционни румънски специалитети? Ако не сте, значи сте попаднали на правилното място. Защото днес ще обсъждаме кулинарните особености и достойнства на северната ни съседка.

Така, де. По-скоро ще оставим кореспондента ни там - Андра Казаку, да ви разкаже нещичко за кухнята на своята държава. Тук е мястото да благодарим на приятелчетата ни от любимия ни сайт за пътешествия Peika.bg., които ни свързаха с мадамата.

Та, нека оставим Андра да ни нахрани, макар и виртуално :)

***

Преди да ви кажа няколко думи за румънската кухня, определено трябва да помисля малко. Защото истината е, че ние имаме доста ястия, които сме взаимствали от други страни.

Някои от тях сме възприели като наши, но се спори, че са типични турски или гръцки и, че сме си ги взели назаем от съответните държави.

- Такова, например, е "sarmale" (сармале) – навити лозови или зелеви (от къдраво зеле - също) листа с плънка от кайма вътре (разбирайте: румънски сарми – бел. ред от автора). Въпросният специалитет се смята за една от най-специфичните ни манджи, но се твърди, че си е турски. Ала всички в Румъния го смятат за нашенски.

890334Wikimedia Commons

 - Друго типично хапване е "mamaliga" (мамалига): овесена каша, направена от царевично брашно. Наподобява италианската "полента". Може да бъде комбинирана с нещо кисело – с гореспоменатото сармале, например, и да се превърне в перфектна алтернатива на хляба.

 - "Mici" or "mititei" , с буквално значение "малки неща", също е типичен специалитет, който похапваме най-често в комбинация с горчица и бира. Това са кюфтета на грил, приготвени от смес от агнешко, говеждо и свинско месо, с подправки като: чесън, черен пипер, мащерка, кориандър, анасон, чубрица и понякога - щипка червен пипер. Обичаме ги много.

- Също така, обожаваме и боб със свинско месо, който е много често консумирано ястие по нашите земи. Имаме навика да си го готвим на националния си празник.

- "Mucenici" пък е сладкиш, който си забъркваме само веднъж в годината, на 9-ти март, когато честваме празника Св. четиридесет мъченици Севастийски. Децата обожават mucenici! Самата аз, когато бях хлапе, винаги очаквах този ден с нетърпение. Това е малко странно ястие, но лесно за приготвяне (характерно при него е, че трябва да се направи във формата на числото осем - бел. ред от автора). Обичам го много.

890312Wikimedia Commons

Разбира се, имаме си и "cozonac" (козунак), какъвто вие също си месите. Правим си го най-често по Коледа. Е, в наши дни мнозина си го купуват директно от магазина, но според традицията той трябва да е домашно приготвен. Различните региони на Румъния предлагат различни рецепти за спретването му. На практика, всяко семейство си има свой начин и тайна на приготвяне.

 Като цяло, мисля, че в кухнята си наблягаме смело на мазнините. Готвим предимно със слънчогледово олио и сме фенове на месото. Може би това не е особено здравословно, но със сигурност е доста вкусно.

Също така, курабийките ни са доста сладки. Да кажем, че прекаляваме с олиото и захарта. Изглежда си падаме по крайностите ;

***

Ако искате да се запознаете и с другите ни кореспонденти и да си поговорите с тях за манджи, станете ни приятели във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април