Гръцки писател измайсторил чийзкейка

Гръцки писател измайсторил чийзкейка Лакомник

Най-добре се изпича на водна баня при умерена температура

Гръцки писател измайсторил чийзкейка
Автор:Лакомник

Вкусът на чийзкейка не е традиционно балкански, но все повече домакини у нас започнаха да го приготвят. Първата рецепта за подобен сладкиш е на гръцкия писател Атенай от 230 г. сл. н.е. Римляните я пренесли със себе си в западната част на Европа и на Британските острови, където е най-популярен днес. Сведения за приготвянето на кейка са открити в документи от 16 век.

В днешно време задължителната съставка на това солено или сладко изкушение е сиренето, което трябва да е меко. Може да се гарнира с почти всичко, според вкуса на домакинята. Едни от най-харесваните видове са с ягоди, малини, боровинки, шоколад и дори с лимон.

За съвременните дами, които разполагат с малко време за престой в кухнята, на пазара ни се предлагат смески, които са готови за 15 минути и дори не трябва да се пекат. В опаковката има пликчета, с натрошените бисквитки, микс за крема  пълнеж, плодов топинг и дори форма, в която да се постави готовата смес.

Най-скъпият подобен сладкиш се сервира в един от топ ресторантите на Шри Ланка, като цената му е 14 500 долара! Необходимо е обаче да внимавате да не глътнете 80-каратовия аквамарин, който се намира в легло от шоколадови стружки в основата на чийзкейка.

За да приготвите сами вкусен чийзкейк ви е необходимо меко сирене – рикота, маскарпоне, крема сирене или дори извара. Блатът най-често е смес от натрошени бисквити и разтопено масло. Съдът, в който ще направите кейка, трябва да е с подвижни стени, за да може лесно да ги махнете след като го охладите, без да се разпадне.

Има два типа чийзкейк – който се пече на фурна и който само се охлажда в хладилника. Вторият вариант не изисква особено големи усилия. Майсторството е в печенето. Чийзкейкът трябва да се пече бавно и равномерно, обикновено на 160 градуса за около час. Някои кулинари пекат модерния десерт на водна баня, за да му осигурят необходимата влага. Процедурата не е задължителна, но ще допринесе за съвършения вид и неповторимия вкус на чийзкейка. Ако сте решили да използвате водна баня, внимавайте да не попадне вода в десерта. Водата трябва да е вряща, до средата на формата за печене.

След като приключите с термообработката, преминете към охлаждането. Чийзкейкът изисква време, за да стегне. Необходими са поне 45 минути престой на изключена фурна, на леко открехната вратичка. След това десертът трябва да постои на стайна температура също толкова време и накрая да се прехвърли за няколко часа в хладилника.

 

Съвети

* Използвайте сирене и яйца със стайна температура.

* Ако нямате съд за водна баня, експериментирайте. Поставете формата за печене в друг по-широк и дълбок съд и го напълнете наполовина с вода.

* Не отваряйте вратичката на фурната, докато чийзкейкът се пече, защото може да се напука.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц